ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ
ΣΥΝΤΑΓΗ ΖΥΜΗΣ ΓΙΑ ΠΙΡΟΣΚΙ
Πιροσκί εύκολα και πολυ νόστιμα . Συστατικά
Για τη ζύμη
* 1/2 κούπα γάλα χλιαρό
* 40 gr μαγιά νωπή ή 1 1/4 ξερή
* 1 κουταλιά ζάχαρη
* 1 κουταλάκι αλάτι
* 2 κουταλιές βούτυρο
* 2 αυγά ελαφρά χτυπημένα
* 2-3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Οδηγίες
1. Διαλύστε την μαγιά στο χλιαρό γάλα. Βάλτε 2 κούπες αλεύρι σε ενα μπόλ, ρίξτε το γάλα με την μαγιά, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι και τα αυγά.
2. Ζυμώστε προσθέτοντας λίγο-λίγο όσο αλεύρι χρειαστεί για να γίνει μία ζύμη ελαστική και λεία. Αφήστε τη σκεπασμένη σε ζεστό και υγρό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο.
3. Πατήστε τη ζύμη να ξεφουσκώσει.
4. Ανοίξτε τη σε φυλλο πάχους 1 εκ.περίπου σε αλευρομένη επιφάνεια.
5. Κόψτε τη με κουπ-πατ σε κύκλους 8-10 εκ. Βάλτε τη γέμιση και τυλιξτε τη με το φύλλο της ζύμης αφού βρέξετε τις άκρες για να κολλησει. Σχηματίστε μπαλάκια.
6. Αραδιάστε τα σε αλευρωμένη επιφάνεια σκεπάστε τα και αφήστε τα να διπλασιαστούν σε όγκο.
7. Τηγανίστε τα σε μπόλικο καυτό λάδι.