ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ

ΣΥΝΤΑΓΗ ΖΥΜΗΣ ΓΙΑ ΠΛΕΞΟΥΔΑ

Zopf (τσοπφ) που στα γερμανικά σημαίνει πλεξούδα είναι το παραδοσιακό κυριακάτικο ελβετικό ψωμί! Το βούτυρο και το γάλα του δίνουν καταπληκτική υφή και γεύση. Τρώγεται μετά μανίας ακόμα και σκέτο!

Συστατικά

* 1 κιλό αλεύρι
* 1 κουταλιά σούπας αλάτι
* 150 γραμμάρια βούτυρο
* 600 ml γάλα
* 30 γραμμάρια φρέσκια μαγιά
* 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
* 1 κρόκος αυγού ανακατεμένος με λίγο γάλα για το άλειμμα

Οδηγίες

1. Ανακατεύουμε το αλάτι στο αλεύρι
2. Κάνουμε τον κύβο της μαγιάς κομματάκια και πασπαλίζουμε πάνω του τη ζάχαρη και λίγο από το γάλα (περίπου 100 ml, να είναι χλιαρό και όχι πάνω από 40 βαθμούς). Αφήνουμε τη μαγιά να ενεργήσει.
3. Στη λεκάνη με το αλεύρι κάνουμε μία τρύπα στη μέση, όπου βάζουμε το μίγμα της μαγιάς με τη ζάχαρη και το γάλα. Ανακατεύουμε με λίγο από το αλεύρι και περιμένουμε περίπου 15 λεπτά να κάνει φουσκάλες.
4. Στο μεταξύ, λιώνουμε το βούτυρο και το ανακατεύουμε με το υπόλοιπο χλιαρό γάλα.
5. Ρίχνουμε το μίγμα γάλατος-βουτύρου στο μίγμα αλευριού και ανακατεύουμε.
6. Αρχίζουμε το ζύμωμα. Ζυμώνουμε για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι να γίνει μια ζύμη λεία που να μην κολλάει. Θα πρέπει όμως να είναι ελαφρώς υγρή.
7. Όταν είναι έτοιμη η ζύμη, σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
8. Όταν φουσκώσει πλέκουμε σε πλεξούδα (περισσότερες λεπτομέρειες στο βίντεο στα μικρά μυστικά), σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου μισή ώρα
9. Αλοίφουμε με το μίγμα του αυγού.
10. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς
11. Κατεβάζουμε στους 180 και ψήνουμε για 45-50 λεπτά αν έχουμε κάνει μία μεγάλη πλεξούδα ή 35-40 αν έχουμε κάνει 2 μικρότερες
12. Αφήνουμε να κρυώσει και απολαμβανουμε!