ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΚΕΪΚ ΑΝΑΝΑ

Ένα κέικ διαφορετικό, εξαιρετικό σε εμφάνιση αλλά και πολύ νόστιμο.

Κέικ ανανά

Συστατικά

Ζύμη:

* 195 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
* 2 κ.γ. baking powder
* 1/4 κ.γ. αλάτι
* 1 κ.γ. βανίλια
* 114 γρ. βούτυρο ανάλατο (σε θερμοκρασία δωματίου)
* 200 γρ. ζάχαρη
* 2 μεγάλα ή 3 μέτρια αυγά
* 120 ml. γάλα
* 1/4 κ.γ. κρεμόριο

Επικάλυψη:

* 4 κουταλιές σούπας βούτυρο ανάλατο
* 160 γρ. καστανή ζάχαρη
* 1 μέτριος ανανάς κομμένος σε λεπτές φέτες

Οδηγίες

1. Βάλτε σε μέτρια φωτιά (σε ένα κατσαρολάκι) το βούτυρο με την καστανή ζάχαρη και αφήστε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να καραμελώσει το μείγμα ελαφρώς.
2. Πάρτε μια φόρμα που ανοίγει και αφού τη βουτυρώσετε, απλώστε τη καραμέλα να πάει παντού. Τοποθετείστε τις φέτες ανανά έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα όμορφο σχέδιο.
3. Σε ένα μπολ αναμίξτε το αλεύρι με το baking powder, το αλάτι και τη βανίλια.
4. Στο μπολ του μίξερ σας, βάλτε το βούτυρο με τη ζάχαρη και χτυπήστε για 5 λεπτά. Προσθέστε τους κρόκους από τα αυγά (ένα-ένα) και συνεχίστε να χτυπάτε για άλλα 5 λεπτά. Προσθέστε το μείγμα με το αλεύρι εναλλάξ με το γάλα.
5. Σε άλλο μπολ, χτυπήστε τα ασπράδια μαζί με το κρεμόριο μέχρι να σφίξουν και να γίνουν μαρέγκα. Με μία σπάτουλα προσθέστε τη μαρέγκα λίγη-λίγη στη πιο πάνω ζύμη και ανακατέψτε με απαλές κινήσεις.
6. Απλώστε τη ζύμη πάνω από τα κομμάτια ανανά και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 45-50 λεπτά.
7. Βγάλτε τη φόρμα από το φούρνο και αφήστε να κρυώσει. Αναποδογυρίστε και ξεφορμάρετε.